Met oog voor mensen

Met oog voor mensen

 

Nederlands Rb onderzoek in 'Cancers journal'

Zaterdag 10 april 2021

Het is Milo van Hoefen Wijsard en zijn collega's gelukt om hun paper over Goedaardige tumoren bij ' Rb-survivors' gepubliceerd te krijgen in het online journal 'Cancers'. Milo is als AIOS Oogheelkunde, M.D. | PhD Candidate verbonden aan Amsterdam UMC en het retinoblastoom-team. Een korte samenvatting vindt u hieronder. Wilt u liever kennis nemen van het originele artikel, dan klikt u HIER voor de PDF.

Een leeswijzer hierbij is dat we dit nieuws en de foto graag delen met aandacht voor de publicatie van de uitkomsten van het onderzoek. RBVN ondersteunt en promoot al het onderzoek van het Retinoblastoom-team van Amsterdam UMC. We zijn blij als dat leidt tot uikomsten waar doktoren, overal ter wereld nu en in de toekomst, hun zorg voor rb-patienten op kunnen verbeteren. Zeker ook als daar in toonaangevende medische tijdschriften en publicaties aandacht voor is. De onderzoeksconstateringen op zich zelf kunnen mogelijk confronterend zijn. Heeft u vragen? Meldt u zich dan svp bij het Retinoblastoom-team. 

Het is algemeen bekend dat overlevenden van erfelijk retinoblastoom een ​​substantieel verhoogd risico op het ontwikkelen van latere maligne neoplasmata (SMN's). Hoewel medici al lang vermoedden dat deze populatie ook een verhoogd risico loopt op het ontwikkelen van goedaardige neoplasmata, was het bewijs daartoe onduidelijk. Goedaardige tumoren kunnen de gezondheidstoestand en kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloeden. En het vereist kennis bij medici, wanneer ze worden geconfronteerd met een tumor bij een overlevende van een retinoblastoom. Op 60 jaar na de diagnose van retinoblastoom had 17,6% van de erfelijke overlevenden een goedaardige tumor ontwikkeld, waarbij lipomen en leiomyomen de meest frequent gediagnosticeerde typen zijn. Bovendien rapporteren we zowel een verhoogd risico op goedaardige tumoren na SMNs als een wederzijds verhoogd risico op SMNs erna goedaardige tumoren bij overlevenden van erfelijk retinoblastoom. Indien bevestigd, kan de grote omvang van de absolute risico's en het verband tussen goedaardige tumoren en SMN's in deze populatie kunnen hebben implicaties voor langetermijntoezicht.

 

Citation: van HoefenWijsard, M.; Schonfeld, S.J.; van Leeuwen, F.E.; Moll, A.C.; Fabius, A.W.; Abramson, D.H.; Seddon, J.M.; Francis, J.H.; Tucker, M.A.; Kleinerman, R.A.; et al. Benign Tumors in Long-Term Survivors of Retinoblastoma. Cancers 2021, 13, 1773. https://doi.org/10.3390/cancers13081773

 

 

Nieuwsoverzicht

RBVN

Vereniging voor Retinoblastoompatiënten. Met oog voor mensen en met aandacht voor hun directe omgeving zoals (groot)ouders, verzorgers, broertjes, zusjes en scholen en welzijnsorganisaties.

Wat anderen zeggen

"Laat je leven niet laten leiden door retinoblastoom, maar maak het een onderdeel er van. Je kunt er meer dan 90 mee worden, maar onderweg zal je veel ervaren."
(Willem Kind, 91)

Contact

RBVN
Veldhuizenstraat 75
1106 DG Amsterdam

info@ver-ooginoog.nl