Met oog voor mensen

Met oog voor mensen

 

Documentaire ‘Nieuw Oog’ 3 en 4 december op TV

Vrijdag 02 december 2022

Documentaire ‘Nieuw Oog’ op TV op 3 en 4 december

De korte documentaire ‘Nieuw oog’ wordt zaterdag 3 december om 15.30u en op zondag 4 dec. om 13.10u op NPO2 uitgezonden. De film is ook op zondag 4 december vanaf 17.00u de hele avond en nacht om het uur te zien bij Omroep Friesland. Deze prachtige documentaire is opgenomen in de praktijk van ocularist Jelmer Remmers in het Friese Grou. We zien hem aan het werk samen met schilder en prothesemaker Julios Veizaj. We zien in de film dat Jelmer en Julios zich tijdens het maakproces concentreren op de allerkleinste details. Aan het eind van de documentaire is goed te zien wat het nieuwe oog voor de ontvanger betekent. 

De documentaire ging in premiere op een Filmfestival en is voor het eerst aan een 'directe doelgroep'. getoond tijdens onze Retinoblastoom Familiedag op 19 november. Daar bleken vooral de laatste shots in de film veel indruk te maken op de kijkers. Absoluut de moeite waard!

bron: https://grousters.nl/

Film toont maker oogprotheses uit Grou

/in  /

Grou – Kinderen die maar met één oog worden geboren. Mensen die een oog kwijtraken omdat ze ernstig ziek worden. Zwaar oogletsel door vuurwerk. De korte film Nieuw Oog van FryslânDOK toont het bijzondere werk van Jelmer Remmers uit Grou die als ocularist oogprotheses maakt. Een specialisme dat een combinatie van ambacht, fotografie en de nieuwste 3D technologie is. 

De documentaire van filmmaker Eline van Diggelen is op zaterdag 3 december te zien op NPO2. De film (9 minuten) is voor FryslânDOK gemaakt.

Ocularist

Nieuw Oog is een ode aan het ambacht geworden: in opperste concentratie werken ocularist Jelmer en kunstschilder Julios aan de vervaardiging van oogprotheses. Het volledige proces wordt van begin tot eind minutieus in beeld gebracht. Tot en met het moment dat de patiënt het nieuwe oog krijgt en zichzelf in de spiegel aankijkt. Wat er vervolgens gebeurt, ontroert en beroert.

Spiegel van de ziel

Eline van Diggelen: “Het werk van Jelmer en Julios maakt hun patiënten meer mens. De aandacht en liefde waarmee zij te werk gaan, ontroerde me al tijdens het filmen. Dan zie je werkelijk dat het oog de spiegel van onze ziel is.”

Selecte groep ocularisten

Jelmer Remmers behoort tot een selecte groep van vier Nederlandse ocularisten die kunststofoogprotheses maken. In zijn praktijk in Grou wordt hij bijgestaan door kunstschilder Julios Veizaj, die de ontwerpen tekent. De kunstogen zijn nauwelijks van echt te onderscheiden. Opgetogen en zichtbaar verrast nemen de eigenaren het nieuwe oog in ontvangst, zo is in de film te zien.

Nije Egen

De 40-jarige regisseur Eline van Diggelen uit Leeuwarden maakte de documentaire in opdracht van FryslânDOK voor de serie Nije Eagen, die nog twee andere korte films bevat.

Nije Eagen wordt vrijdag 2 december vanaf 19.30 uur door Omrop Fryslân uitgezonden. Van Diggelen is zelfstandig documentairemaker en werkte voor tal van Nederlandse omroepen en productiebedrijven. Nieuw Oog maakte ze onder anderen met cameraman Gerko Jonker, geluidsman Menno Knevel en producent Froukje van Wengerden.

Nieuw Oog is zaterdag 3 december om 15.30 uur te zien op NPO2 (herhaling zondag 4 december om 13.10 uur).

Nieuwsoverzicht

RBVN

Vereniging voor Retinoblastoompatiënten. Met oog voor mensen en met aandacht voor hun directe omgeving zoals (groot)ouders, verzorgers, broertjes, zusjes en scholen en welzijnsorganisaties.

Wat anderen zeggen

"Laat je leven niet laten leiden door retinoblastoom, maar maak het een onderdeel er van. Je kunt er meer dan 90 mee worden, maar onderweg zal je veel ervaren."
(Willem Kind, 91)

Contact

RBVN
Sloothaak 61
3763 ZB Soest

bestuur@rbvn.nl